Osnivačka skupština Češkoslovačke besede održana je 17.siječanja 1920.Prvotni naziv udruge je bio Českoslovačka obec.

Sve aktivnosti u prvih 16.god. djelovanja obavljane su u gostioni gosp. Josipa Klašterke. Vlastite prostorije Češkoslovačka beseda dobila je 1936.god. izgradnjom Narodnog doma.Od 1923.god. u Međuriću djeluje i Češka škola, prvi učitelj je bio gosp. Otokar Mikula. Iste godine mijenja se i naziv u Českoslovačka beseda. U početku je velika aktivnost bila usmjerena prema izvedbi kazališnih predstava. Za 40.godišnjicu postojanja besede u Međuriću su održane i žetvene svečanosti tzv. Dožinke.

Zaslugom obitelji Vanjiček i Vahovec 1974.god.u Međurić su dovezene lijepe Kijovske nošnje kojima se i dan danas ponosimo. Na godišnjoj skupštini 1997.god.Češkoslovačka beseda mijenja naziv u Češka beseda.

Danas u sastavu Češke besede Međurić imamo pet folklornih skupina: dječija folklorna skupina " Motylci", odrasla folklorna skupina "Mezuračšti čerty", pjevačka skupina "Hlas", prateći orkestar folklora " Mali bend" i puhački orkestar. Sve skupine nastupaju diljem Republike Hrvatske na smotrama i manifestacijama u organizaciji Saveza KUD-ova grada Kutine, Saveza Čeha u RH i ostalih udruga. Tijekom godine održimo oko pedesetak nastupa i nekoliko desetaka probi. U vlasništvu Češke besede Međurić je i Narodni dom u Međuriću u kojem je suvlasnik i Matica Slovačka Međurić. U tijeku je Adaptacija i dogradnja Narodnog doma kojom ćemo postići još bolje i kvalitetnije uvijete za naš daljnji rad. Također će u dograđenom dijelu biti smještena knjižnica i čitaonica te mala sala koja će poslužiti i kao galerija.

Ovime se zahvaljujemo i svim sponzorima koji su nam pomagali zadnjih nekoliko godina u našem radu.

Zdenka Čuhnil

 

Grad Kutina

 

Matica Slovačka - Međurić

 

Šoufek Transporti

 

Trim Trade

 

OPG Jozefčik

 

OPG Puškarić

 

OPG Horčička

 

Marlis d.o.o Banova Jaruga

 

Limarske usluge Čavlović

 

MESSER

 

Inoks Metal - B. Jaruga

 

Posejpal Jaroslav - Automehaničar

 

Kordina

 

Želja d.o.o - Kutina

 

Maniva d.o.o - Pakrac